Komen jullie er samen niet uit? Is er sprake van een toxische relatie? Heb je al eerder gehoord van codependentie? Zijn er door jeugdtrauma’s onopgeloste zaken zoals verlatingsangst of bindingsangst? Of misschien ben je nu net weer single en is jouw relatie op dezelfde manier geëindigd als de vorige?
Samen (of met jou alleen) nemen we jullie relatie onder de loep om jullie hulpvraag en de patronen helder te maken. Door het inzichtelijk maken van de patronen creëren we een opening naar verbinding en vertrouwen. Tijdens de sessies kijk ik goed naar wie jullie zijn, wat jullie nodig hebben en hoe jullie weer samen verder kunnen gaan of hoe je in een volgende relatie niet in dezelfde valkuil belandt.

Veel voorkomende symptomen bij codependentie zijn >


  • Codependentie kan gevoelens van schaamte en waardeloosheid veroorzaken. Een persoon kan geloven dat hij of zij geen geluk verdient. Als een persoon zichzelf minder waardeert, kunnen ze proberen anderen hen te laten waarderen. Het gevoel "nodig te zijn" kan leiden tot interne bevrediging, zelfs als de ontvanger van hun zorg en aandacht geen dankbaarheid toont.
  • Codependente mensen voelen zich vaak verantwoordelijk voor het geluk van de mensen om hun heen. Vinden het moeilijk om 'nee' te zeggen of hun eigen behoeften op de eerste plaats te zetten. Ze kunnen hun gedachten en gevoelens verbergen om te voorkomen dat ze anderen van streek maken.
  • Codependente mensen kunnen het gevoel hebben dat het hun plicht is om hun geliefden te beschermen tegen alle schade. Als een geliefde iets verkeerd doet, zullen ze waarschijnlijk proberen de situatie op te lossen. Wat misbruik of verslaving laat voortduren. 
  • Een codependent persoon geeft vaak prioriteit aan het welzijn van anderen boven dat van zichzelf. Ze kunnen hun eigen behoefte aan rust, emotionele steun en zelfzorg ontkennen. Ze kunnen zich schuldig of angstig voelen wanneer ze hun eigen verlangens laten gelden. Codependente mensen kunnen zich ongemakkelijk voelen wanneer anderen steun bieden.
  • Codependente mensen projecteren vaak een beeld van zelfstandigheid en competentie. Het komt vaak voor dat mensen meer verantwoordelijkheden op zich nemen dan ze aankunnen. Wanneer ze een fout maken of kritiek krijgen, kunnen ze onzeker worden.
  • Een codependent persoon kan zijn eigenwaarde koppelen aan het welzijn van anderen. Als een geliefde faalt, kan een codependent persoon het gevoel hebben dat ze zelf hebben gefaald. Met als resultaat nóg beter hun best doen. 
      Regelmatig zie ik in mijn praktijk bij liefdes relaties dat een codependent zich aangetrokken voelt tot narcistische persoonlijkheden. De narcist 'zoekt' ook naar de vaak empathische codependent om zo zijn of haar eigen persoonlijkheid te voeden. Door deze dynamiek zal de relatie toxisch worden. De pleasende empaat zal steeds verder 'leeg' getrokken worden en raakt zichzelf volkomen kwijt. Herken jij jezelf in dit patroon? Wacht niet langer met de hulpvraag stellen! Hoe langer een persoon in een destructieve relatie zit hoe lastiger het is om te herstellen. En geloof me, herstellen kan je!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

      CODEPENDENTIE EN NARCISME > een dodelijke combinatie!

      Narcisme en codependentie zijn beide gekoppeld aan een ongedefinieerd zelf. Ze hebben vaak moeite om een idee te krijgen van wie ze werkelijk zijn. Mensen met deze symptomen (welke in vele gradaties voorkomt) vertrouwen vaak op andere mensen om hun zichzelf te definiëren. 


       

      Mensen met een vorm van narcisme ontwikkelen vaak een intense, bijna exclusieve focus op zichzelf. Ze kunnen een gebrek aan empathie of respect voor de behoeften van anderen vertonen. Ze geven vaak alleen om de gevoelens van anderen in relatie tot zichzelf. Narcistische mensen hebben iemand anders nodig om hun zelfvertrouwen op te blazen. Ze hebben een continue stroom van genegenheid en bewondering nodig om zich goed over zichzelf te voelen. 



      Ondertussen zijn mensen met codependentie vaak hyper gefocust op anderen. Ze vormen meestal een identiteit rond het dienen van de behoeften van anderen het pleasen tot ze er soms letterlijk bij neervallen.

      In plaats van lof, hunkeren codependenten vaak naar liefde en een gevoel van nodig zijn.


      Uiteraard komt dit niet alleen voor bij liefdesrelaties. Ook tussen familieleden, vrienden en collega's komen deze scheve verhoudingen voor.


      Het kiezen voor jezelf kan een zeer lastige keuze zijn. Je weet nu eenmaal wat je wel hebt en de angst voor het onbekende kan verlammend werken. 

      Daarbij kan je intense liefde voelen voor de persoon in kwestie (of werk gerelateerd, bang zijn voor verandering van baan)

      De eerste stap is om objectief naar jouw situatie te kijken. Als een helikopter!

      Wat voor advies zou je een vriend of vriendin geven als die in deze situatie zou zitten? Als deze behandeld zou worden zoals jij behandeld wordt? Juist... en nu is het de hoogste tijd dat je aan jezelf ditzelfde advies gaat geven.